Nieuwsbericht
Een dagje naar KidZcity is natuurlijk een heerlijk en vooral leuk uitje. Maar wist je dat het ook heel goed is voor de ontwikkeling van je kind? In dit blog vertellen we meer over hoe het spelen in dé binnenspeeltuin van Utrecht bijdraagt aan de ontwikkeling van peuters, kleuters en jonge kinderen. KidZ leren namelijk door te ontdekken, oefenen en imiteren. En in de basis begint dit bij spel of spelen. Het is dus niet zo dat jonge kinderen nog “mogen spelen” omdat ze nog niet hoeven te leren. Ze leren juist door te spelen! En waar kan je nou beter spelen dan in KidZcity?
De positieve effecten van spelen (in KidZcity)
Spelen klinkt voor volwassenen vooral als iets leuks, ter ontspanning of ontlading. Maar voor kinderen is het wel degelijk belangrijk om te spelen. Volgens Vygotsky (ontwikkelingspsycholoog) leren peuters en kleuters juist door het spelen. Het stimuleert kinderen namelijk in hun;
- motorische ontwikkeling
- sociale-emotionele ontwikkeling
- taalontwikkeling
- probleemoplossend denkvermogen
- inzicht in oorzaak-gevolgrelaties
- de wereld om hen heen beter te begrijpen
Vygotsky gaat zelfs verder door te stellen dat spel jonge kinderen helpt hun kennis over de wereld en hun handelingsmogelijkheden uit te breiden. Volgens Vygotsky zijn jonge kinderen intens betrokken tijdens het spelen en presteren ze vaak op de toppen van hun kunnen. In KidZcity is alles aanwezig om te spelen en dus om te presteren op topniveau! We lichten zo enkele toffe attracties uit die bijdragen aan de ontwikkeling van je kind.
Zo ondersteunt KidZcity de ontwikkeling van peuters en kleuters
Uiteraard is het belangrijk voor de ontwikkeling dat kinderen dagelijks spelen. Maar een bezoekje aan KidZcity kan wel voor een boost zorgen. Vooral omdat het zorgt voor een afwisseling van het spelen thuis, op de opvang of op school. Een dreumes is graag handelend bezig. Hiermee oefenen ze hun motoriek, leggen contact met anderen en leren taal te gebruiken. Dit wordt ontwikkeld door rollenspellen, waarin ze de werkelijkheid nabootsen. Kleine kidZ imiteren (volwassenen) en leggen zo de basis voor hun waarden en normen. Rollenspellen zorgen voor meer onderling contact wat positief bijdraagt aan de taalontwikkeling en ze leren relaties leggen tussen voorwerpen en rollen. In de Pamperhoek zien we dit dagelijks gebeuren. Het verkeerparcours laat kinderen spelenderwijs leren over deelname aan het verkeer. Maar misschien nog leuker zijn de rollen die ze kunnen oppakken, van politieagent tot tankbediende.
Maar ook het samenspelen met leeftijdsgenootjes in de ballenbak of met het ruimschoots aanwezige softplay is goed voor de ontwikkeling. Van leren delen tot communiceren. Grenzen worden ook opgezocht en misschien wel verlegd in de pamperhoek. Durft jouw kleine al van de glijbaan? En dat allemaal zonder dat ze onder de indruk hoeven te zijn van de oudere kinderen, de pamperhoek is namelijk exclusief voor kinderen t/m 4 jaar.
Unieke attracties voor kinderen van 5 t/m 11 jaar
Naast de attracties die leuk zijn voor alle leeftijden - denk aan de safaritrein waar kidZ in contact komen met allemaal exotische dieren of de balloonride waarmee je in gedachten overal naar toe vliegt, zijn er ook attracties voor de wat oudere kinderen. En ook zij kunnen nog spelend leren! Wat te denken van het lasergamen, niet alleen goed voor de hand-oog coördinatie maar ook het tactisch inzicht wordt hier getest. Er zijn zo veel verschillende strategieën om te winnen. Is de aanval de beste verdediging of moet je juist sluipen als een ninja en in alle stilte je tegenstanders uitschakelen?
Klimmen, glijden en opnieuw klimmen in het KidZcity Kasteel en het Klimdoolhof dragen bij aan de motorische ontwikkeling en het zelfvertrouwen van kinderen. En als ze net dat extra zetje nodig hebben dan kunnen ouders in de meeste gevallen gewoon meedoen. Ga bijvoorbeeld samen van de Familieglijbaan of vorm samen een team in de Timekeeper. Word zelf weer even kind, zodat jouw kind(eren) kunnen afkijken en imiteren.
Dus wat levert spelen in KidZcity op?
Verschillende studies hebben uitgewezen dat spelen belangrijk is voor jonge kinderen. Het is de manier om hogere mentale functies te ontwikkelen. Maar door te spelen kunnen kinderen zich ook emotioneel ontwikkelen. Ze kunnen hun gevoelens ‘uitspelen’ net zoals volwassenen deze uitpraten. Dit helpt met het verwerken en het beter om kunnen gaan met emoties.
Onderschat ook zeker de invloed op de sociale ontwikkeling niet. Waar beeldschermen steeds bepalender worden, draagt actief spelen bij aan het sociale aspect. Doordat kidZ praktisch nooit alleen zijn in KidZcity moet er rekening gehouden worden met anderen. Zo moet je op je beurt wachten, onderhandelen, reageren op anderen en eerlijk delen. Daarnaast is er aan proefpersonen om te imiteren geen gebrek, of het nu oudere kinderen of andere ouders zijn. Er is genoeg om na te doen!
Wat misschien nog wel het leukste is om te zien is de intellectuele ontwikkeling die kinderen doormaken. We zien het dagelijks in KidZcity. En eerlijk is eerlijk, hier liggen we het vaakst dubbel om. De verhalen en plannen die bedacht worden kunnen zelfs de beste scenarioschrijvers niet bedenken. Dit is dan ook een van de redenen dat we KidZcity zo vrolijk en kleurrijk mogelijk hebben aangekleed, zodat kinderen los kunnen in hun eigen fantasie!
Zag jij KidZcity altijd als een leuk uitje of was je op de hoogte van de invloed die KdiZcity kan hebben op de ontwikkeling van je kind? We horen het graag en zien jullie hier hopelijk snel spelen en ontwikkelen!